Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim
Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, Ramazanda en çok sindirim sistemi
rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalındığına dikkati çekti.
Koçoğlu, iftardan sonra alınacak bazı tedbirlerle bu sorunların
minimuma indirilebileceğini ifade etti.
“UZUN SÜRE AÇ KALINCA METABOLİZMA YAVAŞLIYOR”
Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Koçoğlu,
ramazan ayında uzun süre aç kalındığını, açlık süresinin uzamasına bağlı olarak
metabolizmanın yavaşlamasının bazı sağlık problemlerine neden olduğunu
belirtti.
“HIZLI VE AŞIRI YEMEK, KAN ŞEKERİNİ DAHA DA YÜKSELTİYOR”
Koçoğlu, çok uzun süre aç kaldıktan sonra yapılan iftarla kan şekerinin
yükseldiğini dile getirerek, “Özellikle hızlı ve aşırı yemek, kan şekerini daha
da yükseltiyor. Kanda glikozun fazla artması da rehavete yol açıyor ve uyku
isteğini doğuruyor” dedi.
“UYUYUNCA SİNDİRİM OLMUYOR...”
Birçok kişinin iftardan hemen sonra uyuduğunu, bunun çok sağlıksız
olduğunu belirten Koçoğlu, şöyle konuştu:
“Uyku durumunda metabolizma yavaş çalıştığı için yediğimiz
besinler, yağa dönüşüyor. Yine iftardan sonra hemen uyumak, sindirim
problemlerini de beraberinde getiriyor. Uyuyunca sindirim olmuyor, besinler aşağı
doğru inmiyor. Besinlerin emilmesi için için vücudun dikey duruşunun korunması
gerekiyor. Yattığımız zaman mide, yemek borusu ve ağız aynı hizaya geldiği için
reflü dediğimiz yenilen besinlerin ağza doğru geri gelmesi sorunu ortaya çıkabiliyor.”
ASİT FAZLALIĞI DA REFLÜYÜ TETİKLİYOR
Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, iftardan hemen sonra uyunmamasını
önerdiklerini ifade ederek, “İftardan hemen sonra uyumak yerine yürüyüşe çıkmalıyız.
Herkese iftardan sonra en az yarım saat yürümelerini öneriyoruz. Yine teravihe
gidilebilir, imkanı olanlar yüzmeyi tercih edebilir” dedi.
Midedeki asit salgısının açlık durumunda arttığına işaret eden
Koçoğlu, asit fazlalığının da reflüyü körükleyen bir başka neden olduğunu
aktardı.
“TUZLU YEMEK TÜKETMEYİN...”
Koçoğlu, iltihaplı hastalıklar, sigara, alkol, asitli ve kafein
içeren içecekler ile hızlı ve aşırı yemenin de reflüyü tetikleyen diğer
faktörler olduğunu kaydetti.
Ramazanda dengeli beslenmenin ve öğün sayısını artırmanın
sağlık sorunlarını tüketilmemesini, hızlı yenmemesini, lokmaların mümkün olduğu kadar uzun süre çiğnendikten sonra yutulmasını önerdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder