17 Temmuz 2014 Perşembe

SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT



Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, Ramazanda en çok sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalındığına dikkati çekti.
Koçoğlu, iftardan sonra alınacak bazı tedbirlerle bu sorunların minimuma indirilebileceğini ifade etti.

“UZUN SÜRE AÇ KALINCA METABOLİZMA YAVAŞLIYOR”
Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Koçoğlu, ramazan ayında uzun süre aç kalındığını, açlık süresinin uzamasına bağlı olarak metabolizmanın yavaşlamasının bazı sağlık problemlerine neden olduğunu belirtti.

“HIZLI VE AŞIRI YEMEK, KAN ŞEKERİNİ DAHA DA YÜKSELTİYOR”
Koçoğlu, çok uzun süre aç kaldıktan sonra yapılan iftarla kan şekerinin yükseldiğini dile getirerek, “Özellikle hızlı ve aşırı yemek, kan şekerini daha da yükseltiyor. Kanda glikozun fazla artması da rehavete yol açıyor ve uyku isteğini doğuruyor” dedi.

“UYUYUNCA SİNDİRİM OLMUYOR...”
Birçok kişinin iftardan hemen sonra uyuduğunu, bunun çok sağlıksız olduğunu belirten Koçoğlu, şöyle konuştu:
“Uyku durumunda metabolizma yavaş çalıştığı için yediğimiz besinler, yağa dönüşüyor. Yine iftardan sonra hemen uyumak, sindirim problemlerini de beraberinde getiriyor. Uyuyunca sindirim olmuyor, besinler aşağı doğru inmiyor. Besinlerin emilmesi için için vücudun dikey duruşunun korunması gerekiyor. Yattığımız zaman mide, yemek borusu ve ağız aynı hizaya geldiği için reflü dediğimiz yenilen besinlerin ağza doğru geri gelmesi sorunu ortaya çıkabiliyor.”

ASİT FAZLALIĞI DA REFLÜYÜ TETİKLİYOR
Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, iftardan hemen sonra uyunmamasını önerdiklerini ifade ederek, “İftardan hemen sonra uyumak yerine yürüyüşe çıkmalıyız. Herkese iftardan sonra en az yarım saat yürümelerini öneriyoruz. Yine teravihe gidilebilir, imkanı olanlar yüzmeyi tercih edebilir” dedi.
Midedeki asit salgısının açlık durumunda arttığına işaret eden Koçoğlu, asit fazlalığının da reflüyü körükleyen bir başka neden olduğunu aktardı.
“TUZLU YEMEK TÜKETMEYİN...”
Koçoğlu, iltihaplı hastalıklar, sigara, alkol, asitli ve kafein içeren içecekler ile hızlı ve aşırı yemenin de reflüyü tetikleyen diğer faktörler olduğunu kaydetti.
Ramazanda dengeli beslenmenin ve öğün sayısını artırmanın sağlık sorunlarını
tüketilmemesini, hızlı yenmemesini, lokmaların mümkün olduğu kadar uzun süre çiğnendikten sonra yutulmasını önerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder